46% werknemers heeft lichamelijke klachten door werk

Manutan slaat alarm: “Angst om het aan te kaarten is zorgwekkend!”

Bijna de helft van de werknemers heeft lichamelijke klachten (pijn of vermoeidheid) door het werk. Dat blijkt uit onderzoek* van Manutan onder ruim 750 werknemers van kantoren, werkplaatsen en magazijnen. Ongeveer hetzelfde aantal werknemers geeft aan dat de werkgever weinig tot geen aandacht heeft voor de ergonomie op de werkvloer. De klachten hebben niet alleen een grote invloed op het werk maar ook op het privéleven van de werknemers. Lydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan, vindt de cijfers zorgwekkend. “Als mensen er niet over spreken, wordt deze situatie niet vanzelf beter. Dat is jammer, zeker omdat ze met eenvoudige hulpmiddelen al veel comfortabeler zouden werken.”

Ergonomisch werken betekent dat gebruiksvoorwerpen, machines en taken zo zijn ontworpen dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en de efficiëntie van werknemers bevorderen. Wanneer deze zaken niet in orde zijn, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Van alle ondervraagde werknemers zegt 46% lichamelijke klachten te hebben als gevolg van hun werk (de werkplek, de werkomgeving of de werkzaamheden). Bij mensen die werken in een magazijn, werkplaats of op het buitenterrein is dat zelfs zo’n 51%. Het belemmert hen sterk in hun dagelijks werk. Opmerkelijk is dat maar liefst 80% van de werknemers aangeeft hier niet alleen op het werk, maar ook in hun privéleven last van te hebben.

Angst om aan te kaarten

Hoewel een groot deel van het kantoorpersoneel (71%) dit bespreekt met hun werkgever, heeft 29% van hen en ook 28% van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers hier moeite mee. Ze zijn naar eigen zeggen “bang als ‘klager’ te worden bestempeld”. Een kleiner deel is bovendien bang door hun collega’s als ‘slap’ of ‘zwak’ te worden gezien wanneer ze zeggen dat ze behoefte hebben aan hulpmiddelen.

Oorzaak: te hoge lichamelijke belasting en te lang zitten
Van alle ondervraagde werknemers noemt 44% ongeschikt meubilair als voornaamste oorzaak van lichamelijke klachten. Van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers heeft 51% lichamelijke klachten. Zij wijten deze klachten aan te hoge lichamelijke belasting (49%) en een te hoge werkdruk (45%). Van de mensen met een administratieve baan geeft 43% aan lichamelijke klachten te hebben. Twee op de drie respondenten (64%) wijt dit aan te lang zitten en 63% noemt ongeschikt meubilair als oorzaak.

Geen hulpmiddelen bij tillen
Bijna twee op drie van de ondervraagden (uit de industrie) geeft aan regelmatig voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. Eén op de drie zegt dat de werkgever hiervoor niet voldoende hulpmiddelen ter beschikking stelt. Niet zo vreemd dus dat bijna 67% van de werkplaats- en magazijnmedewerkers met klachten, rugpijn heeft. Ook pijn in nek, schouders, benen, knieën en voeten wordt door ongeveer een derde genoemd. De meest gehoorde klachten bij kantoorpersoneel zijn: vermoeide ogen (60%) en pijn in rug, nek en schouders (ongeveer 60%).  

Tips ter verbetering van de werkomstandigheden
“Er zijn voor elke werkplek uitstekende praktische oplossingen om het werk gezonder en prettiger te maken. In onze blogs geven we hier veel praktische informatie over”, aldus Lydia Rongen. “Je moet het alleen wel met elkaar bespreken en er iets aan willen doen. Iedereen weet inmiddels wel dat lang zitten niet goed is en dat een juiste bureaustoel van groot belang is. Toch hebben werkgevers daar blijkbaar nog veel te weinig aandacht voor. Laat staan dat de ergonomie in magazijn en werkplaats goed geregeld is. Terwijl bijvoorbeeld een speciale mat de klachten bij ‘lang staan’ al sterk kan verminderen. En eerlijk is eerlijk, ook bij Manutan moeten we daar natuurlijk voortdurend alert voor blijven.”

Rongen ziet hier een belangrijke rol voor werkgevers. “Natuurlijk moet je als werknemer je mond opendoen en eens kijken welke hulpmiddelen jou kunnen helpen. Maar werkgevers kunnen de toon zetten door hardop uit te spreken dat het heel belangrijk is om aan te geven of je alle hulpmiddelen hebt om je werk goed en prettig te doen. Ze moeten dat echt stimuleren en serieus nemen. Je wilt toch liever iemand die duidelijk aangeeft welk probleem hij heeft, dan iemand die straks voorgoed thuisblijft omdat hij nooit iets durfde te zeggen!” 

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder ruim 750 werkende Belgen.

Contacteer ons
Filip Van den Abeele Sales Operations Director , Manutan
Ward Vanhee Advanced Fair, dep. Two cents
Filip Van den Abeele Sales Operations Director , Manutan
Ward Vanhee Advanced Fair, dep. Two cents
Over Manutan

Manutan is onderdeel van de internationale Manutan Group, Europees marktleider op het gebied van bedrijfsbenodigdheden. De groep bestaat uit 25 dochtermaatschappijen in 17 Europese landen. Met ruim 2.000 medewerkers en ruim 200.000 verschillende artikelen worden meer dan 1.000.000 klanten bediend. De visie van de Manutan Group kenmerkt zich onder andere door het aangaan van warme, oprechte en persoonlijke relaties met klanten. ‘Ondernemen voor een betere wereld’ is het motto. In België en Nederland is Manutan de grootste leverancier van artikelen voor magazijn, werkplaats, terrein en kantoor. De artikelen worden via de website, het contactcenter en catalogi geleverd. Van intern transport & opslag tot gereedschappen en veiligheid. Ook levert Manutan advies en diensten in complete projectinrichtingen van o.a. magazijn en kantoorruimte, export service en efficiënte aankoopsystemen. www.manutan.be en www.manutan.be/blog

Manutan
Bergensesteenweg 1424,
1070 Brussel