Helft werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd

Onderzoek Manutan: meer waardering en sociaal contact, minder stress

65% van de werknemers in België vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk, zo blijkt uit onderzoek van Manutan*. 50% vindt zelfs dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever. “Ook dat is duurzaamheid”, zegt Lydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan. “Let erop dat werknemers echt gewaardeerd worden en zorg dat ze thuis hun werk kunnen loslaten.”

Privé niet geconfronteerd worden met het werk

Gevraagd naar duurzaamheid op het werk, denken werknemers in België weliswaar allereerst aan het scheiden van afval en energiebesparing, maar daarna komt ‘duurzame inzetbaarheid van werknemers’. Werk dat voldoening geeft, waardering krijgen en op tijd afstand mogen nemen, spelen daarbij een belangrijke rol. Zo’n 58% van de ondervraagden wil thuis helemaal niets met het werk te maken hebben en de helft ziet zelfs het liefst een wettelijk verbod op bereikbaarheid via e-mail of telefoon buiten werktijd.

Juist wel behoefte aan sociaal contact met collega’s

Sociaal contact met collega’s buiten werktijd is echter helemaal iets anders, volgens Lydia Rongen. “Collega’s die elkaar ook buiten de werkomgeving zien, praten samen makkelijker over werkdruk. Uit het onderzoek blijkt dat veel collega’s het lastig vinden om stress en een te hoge werkdruk onderling te bespreken. Ruim een derde van de ondervraagden heeft geen idee hoe daarover bij collega’s of leidinggevenden te beginnen. Alarmerend!”, aldus Lydia Rongen.

Een gevoel van stress wordt vooral veroorzaakt door het niet aan kunnen geven van grenzen en te weinig waardering op het werk. Een derde van de werknemers vindt ook dat bijvoorbeeld zieke collega’s te weinig aandacht krijgen. Lydia Rongen: “Sociale omgang en voldoende waardering zijn heel belangrijk voor werknemers. Een goede werksfeer vermindert het ziekteverzuim en verhoogt de productiviteit.”

Frisse kijk werkgevers nodig

“We zijn allemaal gewend geraakt aan een bepaalde manier van werken, waarbij werktijden vaak vervagen. 34% van het personeel checkt bijvoorbeeld thuis zijn zakelijke mails. Blijkbaar wordt niet iedereen daar gelukkig van”, aldus Lydia. “Werkgevers moeten daarom nadenken over nieuwe manieren om met hun werknemers om te gaan. Waar het om gaat, is dat werkgevers met een frisse blik naar dit soort zaken kijken. Bij Manutan investeren we veel in het welzijn van onze werknemers, in onze blogs lees je daar meer over. Goede zorg voor je werknemers is immers ook duurzaamheid.”

Opvallende uitkomsten

  • 65% wil meer aandacht voor het voorkomen van stressgerelateerde klachten
  • 58% wil thuis niets met zijn werk te maken hebben
  • 50% vindt dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever
  • 34% checkt ’s avonds en in het weekend (thuis) zijn zakelijke e-mail
  • 24% checkt in de vakantie zijn zakelijke e-mail

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 1731 werknemers in de Benelux, waarvan 869 Belgen, werkend in alle sectoren, met name in loondienst.

Contacteer ons
Filip Van den Abeele Director Sales Operations Benelux, Manutan
Ward Vanhee Two cents
Filip Van den Abeele Director Sales Operations Benelux, Manutan
Ward Vanhee Two cents
Over Manutan

Manutan is onderdeel van de internationale Manutan Group, Europees marktleider op het gebied van bedrijfsbenodigdheden. De groep bestaat uit 25 dochtermaatschappijen in 17 Europese landen. Met ruim 2.000 medewerkers en ruim 200.000 verschillende artikelen worden meer dan 1.000.000 klanten bediend. De visie van de Manutan Group kenmerkt zich onder andere door het aangaan van warme, oprechte en persoonlijke relaties met klanten. ‘Ondernemen voor een betere wereld’ is het motto. In België en Nederland is Manutan de grootste leverancier van artikelen voor magazijn, werkplaats, terrein en kantoor. De artikelen worden via de website, het contactcenter en catalogi geleverd. Van intern transport & opslag tot gereedschappen en veiligheid. Ook levert Manutan advies en diensten in complete projectinrichtingen van o.a. magazijn en kantoorruimte, export service en efficiënte aankoopsystemen. www.manutan.be en www.manutan.be/blog

Manutan
Bergensesteenweg 1424,
1070 Brussel